RADIO JEREZ CADENA SER – Interview met auteur Martien Verstraaten, op 1 November, Spaanse DAG VAN DE OVERLEDENEN, over zijn boek ‘Isabel la Católica: mi vida pasada como Catherine, una monja promiscua’

Radio Jerez SER 1 de noviembre
Jaargang 12
Column 1.72
 

 

Op 1 november, tijdens de herdenking van Allerheiligen, worden in Spanje overleden geliefden en andere overledenen herdacht. In de offergaven worden voedingsmiddelen van hun voorkeur tijdens het leven geplaatst, een post mortem ritueel voor de doden. Een voor sommigen vermeend heidens ritueel dat ik bij de ‘animistische’ bezetenheidsreligie Candomblé en Umbanda in Brazilië vaak meemaakte, maar dan niet alleen op Allerheiligen of op Allerzielen, maar ook gewoon op maandagmorgen kwart voor elf aan de rand van een doordeweeks stil meertje of op donderdagavond vijf voor zes op het huisaltaar van een bevriende journalist. Bij de offergaven voor de geesten (orixá´s) en overledenen, toepasselijke Afrikaanse maaltijden, stond voor menige geest ook sterk alcoholische drank op het aan te bieden menu.

1 November, een toepasselijke dag in Spanje om geïnterviewd te worden, deze keer door de juist gehuwde beminnelijke journaliste Mabel Morcillo van Radio Jerez Cadena SER over mijn kortgeleden verschenen boek ‘Isabel la Católica: mi vida pasada como Catherine, una monja promiscua’. Het boek doet verslag van mediamieke gesprekken en regressies naar vorige levens met overleden historische Spanjaarden, zoals met danseres Lola Flores als Parijse dansmeester met een houten poot, Pablo Picasso als verbannen magische pygmee in een Afrikaanse grot, en Antoni Gaudí als Narek, een religieus hallucinerende straatjongen in Istanboel.

Radio Jerez Cadena SER, gehuisvest in een schitterend historisch pand, maakt deel uit van een landelijke en overzeese keten van honderden zenders en miljoenen luisteraars onder de vlag van het internationale Grupo Prisa (Organización de Telecomunicaciones de Iberoamérica). Het interview zal na uitzending in Jerez de la Frontera in gecomprimeerde vorm worden gedistribueerd en ook uitgezonden door een schier aan, aan Cadena SER verbonden stations in Andalusië en ver daarbuiten.

Het relatief korte interview, vijftien à twintig minuten – ik ben/was gewend zowel op de Caribische radio als tv om een tot anderhalf uur per interview in de ether te zijn – geeft antwoord op vele vragen die door luisteraars gesteld hadden kunnen worden. Zoals: waarom wordt het boek gecategoriseerd onder historische biografieën en waardoor is het genomineerd voor de PREMIO TALENTO Caligrama 2024? hoe komt een gesprek met een overledene tot stand, en wat was het motief het boek te schrijven? sinds wanneer wist je dat je medium was en helderziend?

Het interview valt te beluisteren op woensdag 1 november 2023, gepland tussen 12:00 en 14:00 uur, maar het zou zomaar ook iets later kunnen zijn. De frequenties zijn: 106,8 FM – 126 OM. www.radiojerez.com