Interviews op Radio Jerez Cadena SER en in La Moderna – ISABEL LA CATÓLICA: MI VIDA PASADA COMO CATHERINE, UNA MONJA PROMISCUA

SER Website NL
Jaargang 12
Column 1.73
 

 

PRESENTATIE INTERVIEW RADIO JEREZ CADENA SER

De aimabele Mabel Morcillo, journalist bij Radio Jerez Cadena SER, interviewt, slechts enkele dagen voor haar op handen zijnde bruiloft, de auteur Martien Verstraaten. Het interview betreft het met de PREMIO TALENTO 2024 genomineerde boek ISABEL LA CATÓLICA: MI VIDA PASADA COMO CATHERINE, UNA MONJA PROMISCUA. We bevinden ons in een van de studio´s van het fraaie historische gebouw aan de Calle Guadalete in Jerez de la Frontera, Spanje, als de microfoon opengaat.

In het eerder gehouden kennismakingsgesprek is er gelijk een klik, een grote klik. Nerveus en tevens publicitair opgewonden als ik ben als microfoons of camera´s op me gericht worden, kalmeer ik onmiddellijk door de manier waarop aimabele Mabel me benadert. Ondanks mijn voortschrijdende leeftijd, weldra 78 op dat moment, ben en blijf ik een welhaast stoute puber vol met emoties mijn mediamieke gesteldheid eigen, en wil dat voorlopig zo houden, volwassenheid komt wellicht later als ik er meer tijd voor heb.

We spreken in het kennismakingsgesprek over alles, over het leven, de publicitair voortvarende uitgever Caligrama in Sevilla met connecties over de hele wereld, over astrologie, Spanje, de Nederlandse Antillen en Nederland, en in no time zijn we een uur aan de praat als vrienden die elkaar al jaren kennen. Het interview, komt er uiteindelijk als volgt uit te zien, nou ja, als podcast te horen dus.

SER para website2

De “aanstichter” van dit alles is Juanma Romero, directeur van Radio Jerez Cadena SER dat sinds jaar en dag deel uitmaakt van een landelijke en overzeese keten. Honderden zenders en miljoenen luisteraars onder de vlag van het internationale Grupo Prisa (Organización de Telecomunicaciones de Iberoamérica). Juanma Romero ontmoette ik, zonder zijn naam te kennen of bekend te zijn met zijn werkzaamheden, vele malen in de culturele bar La Moderna tijdens mijn “desayuno”, het Spaans ontbijt met in mijn geval een tostada con salmorejo*, de beste tot nu toe ergens genuttigd te hebben.

Meer dan eens, gezeten aan het gietijzeren tafeltje van mijn voorkeur, omgeven door de stilte van horecageroezemoes, maakte ik even contact met een van de geesten die mijn boek zouden gaan bevolken, en oneliners bij me binnenkwamen. Metaforisch gesproken, Miguel de Cervantes (1547-1616), de Spaanse Vader des Vaderlands, een van de historische Spanjaarden in mijn boek die een vorig leven als stotterende Grieks-Atheense redenaar had, werd opnieuw geboren in La Moderna.

Met Juanma had ik in de loop der jaren meerdere malen gesproken, hij kende mij, had wellicht kennis over mijn vrij algemeen bekende beroepsuitoefening als medium, zonder dat ik nog weet had van zijn beroepsmatige status. Frequent ontmoette ik hem op weg naar La Moderna of weer op weg naar huis wanneer onze paden elkaar meerdere malen kruisten, waarbij mij de wederzijdse energie van genegenheid opviel. Na weer eens opnieuw met elkaar in gesprek te zijn geraakt in La Moderna vroeg ik hem als bij ingeving welk beroep hij uitoefende, hoe hij de boterham verdiende.

“Bij de radio”, was zijn eenvoudig antwoord. “Ben je radiotechnicus, monteur”, ging even door me heen en vroeg ik hem. Waarop hij antwoordde dat hij dat niet was, en per saldo ‘moest’ vertellen wat hij wel deed, directeur van Radio Jerez Cadena SER. Ik realiseerde mij dat tijdens onze gesprekken, die meerdere malen over de totstandkoming van mijn boek waren gegaan, hij, in ieder geval publicitair, kennis van zaken had, bekend was met lokale en nationale uitgevers zoals bleek. In betreffende periode nadat het boek gepubliceerd zou worden, stelde hij voor dat als ik belangstelling had Radio Jerez SER er zeker een interview aan zou willen wijden.

Aldus geschiedde, en na enige tijd werd een interview gepland en wel voor uitzending op 1 november 2023, Allerheiligen, dat in Spanje in het teken staat van alle overledenen, “Día de los Defuntos”, een megafeest voor jong en oud uitgedost in naarstig gefantaseerde Halloweenkledij. Een toepasselijkere dag voor het interview over de geesten die mijn boek bewonen was niet denkbaar.

La Moderna, het culturele café, voor mij hoofdzakelijk een ontbijtcafé waar ik in 2014 al een conferentie hield, bleek de start te zijn om het boek publicitair in de schijnwerpers te brengen, te beginnen op regionaal niveau.

Het is mijn ervaring dat mijn geleidegeesten zich onmiskenbaar inspannen de weg naar publiciteit te effenen, te openen, zoals de orixás, de geesteswezens van de Candomblé, dat in Brazilië doen. Het eerste grote interview in Brazilië over mijn werk kwam tot stand door een paranormaal incident in een zeer ruim bemeten Braziliaanse bar-restaurant. Met vrienden gezeten aan een lange tafel nam ik plaats, zo bleek, naast een journaliste die verbonden was aan een van de grootste dagbladen van Brazilië.

Op enig moment en zonder enige aanleiding, werd een kort filmpje op mijn innerlijk paranormaal scherm getoond, duidelijk betrekking hebbende op de dame die naast me zat. Aangezien ik niet ongevraagd mediamiek verkregen informatie verstrek, meldde ik de dame dat ik een beeld over haar had ontvangen, en dat ingeval ze belangstelling had, ik haar dat zou vertellen. Het antwoord was, ja zeker. Ik deed verslag van het filmpje dat ik had ontvangen. De journaliste werd erdoor beroerd, vertelde dat wat ik haar vertelde het meest cruciale moment in haar leven was geweest.

Kort erna bezocht ze mij, zowel met betrekking tot het cruciale moment in haar leven als om me te interviewen over mijn contacten met de overleden Braziliaanse Formule 1-coureur Ayrton Senna, een heilige in Brazilië. Voorwaarde was of ze toestemming kreeg van de hoofdredacteur om dergelijke informatie te mogen publiceren. De toestemming kwam er volmondig, het interview werd in kleur gepubliceerd ter grootte van een hele pagina in een van de landelijke dagbladen onder de titel INTÉRPRETE DA TRANSFORMAÇÃO. Mijn geesten hadden het goed georkestreerd, en… het contact begon in een bar-restaurant!

LITERATURA & SALMOREJO EN BAR LA MODERNA

Sinds 2014, sinds mijn komst naar Spanje, brachten mijn geesten mij via Caroline Maas, een hoog gekwalificeerd Spaanssprekende Nederlandse host, naar bar La Moderna. Ons eerste gesprek tijdens een ontbijt met thee en voor het eerst geroosterd brood met “salmorejo” vond plaats, waarna kort erop ze op fantastische manier als simultaantolk fungeerde tijdens een groot interview bij het programma 100% SALUD van ONDA JEREZ TV. Vanaf 2014 werd La Moderna door mij geïnformeerd over de extra sensorische kunsten in Jerez de la Frontera waardoor onder hun dak ik de conferentie Los espíritus espirituales y espirituosos hield. Reden om kort na het interview bij Radio Jerez Cadena SER ook de eigenaren van La Moderna mijn boek aan te bieden.

Presentatie van het boek “ISABEL LA CATÓLICA: MI VIDA PASADA COMO CATHERINE, UNA MONJA PROMISCUA” aan de broers Alfonso, Fernando en Atilano Pacheco van de culturele bar LA MODERNA in Jerez de la Frontera. De drie broers verhalen ogenschijnlijk vanuit het boek, ieder met een eigen kenmerkend stemgeluid, over de bezoeken van de auteur aan La Moderna. Uiteraard, zonder dat de gesproken teksten deel uitmaken van het boek.

Thumbnail extra copy voor website

Alfonso Pacheco memoreert: “Martien Verstraaten, auteur, verzoekt om een tostada salmorejo, een tila [lindebloesemthee], en schrijft in La Moderna de eerste regels over het vorige leven van [de wereldberoemde Flamenco danseres] Lola Flores. Vervolgens vraagt hij een tweede kop groene thee.”
Fernando Pacheco brengt te berde: “De auteur komt vandaag vroeg, verzoekt om een tostada salmorejo, een tila en Serranoham, en schrijft de eerste regels over koningin Isabel la Católica. Deze keer vraagt hij om een tweede tostada salmorejo en verzinkt in gedachten.
Atilano Pacheco zegt: Martien Verstraaten komt binnen met een Panamahoed op, kijkt of het tafeltje vrij is waaraan hij graag zit en kort voor het middaguur [daarna sluit de ontbijtmogelijkheid] verzoekt hij om twee tostadas salmorejo, Serranoham en een tila, hij verzinkt in gedachten en schrijft de eerste regels over Miguel de Cervantes. Miguel de Cervantes, Vader des Vaderlands, wordt in La Moderna in Jerez de la Frontera opnieuw geboren.

* Tostada con salmorejo
Geroosterd brood waarop (of apart geserveerd) een creme van gepureerde rijpe tomaten, broodkruim, olijfolie, knoflook en zout, waarlijk een delicatesse.