Martien Verstraaten in Galerij der Galerijen – de Volkskrant

Lambert Tegenbosch
de Volkskrant – Galerij der Galerijen

19 februari 1970, Amsterdam / Holland

 

 

Een opmerkelijk debuut: Martien Verstraaten in de Appendance van het Museum te Roermond. De traditie van de moderne schilderkunst zet vrucht in het werk van deze 24 jaar oude Venlonaar, die langs de academies van Maastricht, Tilburg, Amsterdam en Antwerpen zijn onrust heeft gewreven, en nu in een trant die lijkt op de Braque van het Eindhovense guéridon-stilleven, op verrassende wijze bezig is zichzelf te ontdekken.

Een geweldige honger naar werkelijkheid doet hem de onderwerpen vinden, dingen uit zijn ogenblikkelijke omgeving een bed met nachtkastjes weerszij, een plattebuis, muziekinstrumenten, een stoel, maar ook een typemachine. Alles samenvattend schilderde hij een prachtige “consumentenballade”. Met die titel duidt hij iets muzikaals aan, en muzikaal is zijn werk ongetwijfeld. Dat is er het abstracte karakter van.

Hij heeft een schilderijtje dat “2, 6, pot en terrien” heet: De 2 en de 6 zijn daarop niet afgebeeld, ze zijn er beeldend: ze betekenen de overgang van het geschilderde ding naar het schilderij als ding. Het gevaarlijke bon mot van Maurice Denise, eind vorige eeuw, zegt, dat een schilderij niet anders is als een waarheid.

Martien Verstraaten exploreert het ware deel er van, als hij het eigene van de vormen-als-vormen niet tot object, maar tot taal van zijn kunst maakt. En muzikaal is Verstraaten niet alleen door deze abstrahering, hij is het ook in de poëtische, gelukkig makende, werkelijk zingende manier waarop hij de wereld ziet. Naïef, gulzig, krachtig – dat zijn kwalificaties die zich opdringen. Een zeldzame belofte.

 

Zie overzicht:
Paintings, 1968-1971
Paintings, 1972-1978