Linseed for Human Birds

Voltooid verleden tijd. Het verleden loopt via het heden naar de toekomst. De toekomst is daardoor het product van zowel de voltooid verleden tijd als van de onvoltooid verleden tijd. We weten dat buiten videogames, de dinosaurus als specimen definitief voltooid verleden tijd is. De dinosaurus bestaat niet meer en komt nooit meer terug.

Alleen ingeval er na een implosie van het heelal een 2e Big Bang zou plaatsvinden en miljarden jaren later Charles Darwin II vanaf de Galapagoseilanden zou uitvogelen dat er ergens opnieuw dinosauriërs zouden lopen te grasduinen, zou men wat de evolutie van de schonkige beesten betreft alleen dan kunnen spreken van onvoltooid verleden tijd. Alle eerder geleefde dinosauriërs uit het vroegere Krijt, Jura en Trias binnen het Mesozoïcum zouden door een nieuwe evolutie ineens betiteld mogen worden als specimen van een onvoltooide tijd. Dit omdat deze zich na een 2e Big Bang opnieuw als reptielen van de groep van de Archosauria zouden hebben ontwikkeld waar ook de krokodil toe behoort. Kortom, alleen in dat geval zou Darwin II in een boek On the Origin of Species After a Second Big Bang over Dinosauriërs mogen schrijven in termen van onvoltooid verleden tijd.

Onvoltooid verleden tijd
Voor de echte onvoltooid verleden tijd moeten we zijn bij de krokodillen- en kunstleren schoenen met plateauzolen. De gigantische plateauzolen waarop je hoogtevrees kon krijgen als je naar beneden keek, zijn cultuurhistorisch uit de tijd van zangeres, actrice en performer Grace Jones (singeltje: I’ve seen that face before), met on top een Afrokapsel als een lampenkap op een staande schemerlamp en met ertussenin een strakke heupbroek met gigantisch wijde soulpijpen. Als producten zijn de plateauzolen, het Afrokapsel en de wijde soulpijpen, compleet onvoltooid verleden tijd. Deze zien we namelijk om de tien jaar terugkomen in het modebeeld. Modeontwerpers laten zich bij herhaling inspireren door het onvoltooide verleden. De Egyptische god Horus bijvoorbeeld kan terugkomen als ontwerp op een Frans vilten hoedje met zwarte pailletten of als surrealistisch hoofddeksel op de nagenoeg naakte lichamen van een colonne exotische Sambadanseressen tijdens The Greatest Show On Earth, het carnaval in Rio de Janeiro.

Wat tegenwoordig óók erg ín is, is lijnzaad. Zowel in als op brood, als toeslag in muesli, als decoratief dakje op een meergranen puntbroodje tussen zonnebloem- en andere uitputtende modegrilpitten. Voor de moderne lijnzaadmens is het broodje zoals duizend-en-één andere grillen erg in, voor de bakker zogezegd. Dit terwijl het binnenste van het broodje verder zo artificieel is als een bol bruin geverfde stopverf, die uiteraard met de mond of de voet geschilderd moet zijn. De broodjes worden gegeten door het type mensen die nu collectief tegen roken zijn maar vroeger dweepten met extravagante dunne kingsize filtersigaretten met zalmkleurig of lila mondstuk.

De allerlaatste hit is om met de media in koor mee te yellen over de ‘zonkracht’. Zet de tv aan en alles en iedereen lanceert de naam zonkracht, jàh, de zonkracht. ‘Gevaarlijke zonkracht’ koppen de media, ‘Pas op Zonkracht, kanker!‘ De zonkracht, in Nederland? De zonkracht, viel de Nederlandse zomer dit jaar niet op een dinsdag? Ons pigment moet vooral beschermd worden, ons hoogwaardige Hollandse pigment gelijk aan het vel op een plas gesteriliseerde magere geitenmelk. Als remedie wordt geroepen, ‘ga binnen zitten met factor 100!’ Ga vooral niet in de zon, je zou er eens gelukkig van kunnen worden. Het beste zou zijn om een zwarte Boerka zonder voorruit maar met uv-filter te dragen, een van het type Staphorster boerenkiel, maar dan slepend tot op de grond, en beginnend vanaf de kruin natuurlijk. Dan krijg je zeker geen huidkanker, maar misschien wel nonnenvlees of polymorfe licht-eruptie in het kwadraat. Vergelijkbaar met de aandoening van Hannelore Kohl, de overleden vrouw van de voormalige Duitse minister-president die geen licht (meer) kon verdragen en verplicht in huis moest blijven. Eigenlijk vergelijkbaar met Nederland, een grote nationale boerenkielboerka met er in overbezorgde bleke gezondheidsorganisaties.

Hoe zit het dan in de tropen, met de huid van de zogeheten zwartjes of koffiekleurige morenas, o ja, zegt de dermatoloog, dat pigment is beter bestand tegen de zon. En de huid van de blanke Antilliaan en de blanke Braziliaan dan daar in de hete tropen? Zij zijn toch degenen die met door hun ouders genetisch bepaalde huid ooit vanuit Duitsland, Italië en Zweden voorgoed onder de brandende zon neerstreken met harde witte scheenbenen en ogen staalblauw als een glazen knikker. Hoe vergaat het hen al honderd jaar in de Braziliaanse zonkracht? De straten en stranden worden naast negroïde badgasten bevolkt door bleke en half bruine Brazilianen, van Copacabana tot Bahia. Informatie over alle soorten kanker inclusief huidkanker is een goede zaak, maar Apollo de leven gevende zon, de bron van alles als hype in een verkeerd daglicht stellen kan alleen maar in bekrompen Nederland. Vincent Van Gogh verruilde niet voor niets de Hollandse zware klei voor het schitterende licht van het Zuid-Franse Arles. Er worden jaarlijks aanmerkelijk meer mensen ongelukkig van (Hollandse) depressies (Trimbos Intstituut/Nemesis-onderzoek: 750.000 patiënten) dan van huidkanker (KWF Kankerbestrijding: 36.800 in 2009). De vloeibare valium stroomde van overheidswege via huisarts en AWBZ niet voor niets met liters uit onze doe-het-zelf kranen. Reden voor minister Ab Klink de benzodiazepinen, de slaap- en kalmeringstabletten financieel in de ban te doen.

Zou me iets kunnen voorstellen bij een weeralarm met gevoelswaarde voor Dutch Depression Days, Een gezamenlijk initiatief van het NOS journaal, het KNMI, de Meteorologische Dienst Wéér geen Weer en de ANWB, om aanstormende muisgrijze perioden te melden die als gebruikelijk in het 5e jaargetijde oprukken. Dit zogenaamde slijk-tij, het hele jaar door, van neerdalende grauwe modder uit de Nederlandse hemelen, ook wel mist en regen genoemd, beïnvloedt buiten krakende botten en algehele constitutie ook de cultuur van het denken. Geen overheidshond of gezondheidsorganisatie die er van wakker ligt, geen Depressie-alarm dat ooit wordt afgegeven voor demente bejaarden. Terwijl deze, achter gordijnen gezeten, van ellende door hun eigen geïsoleerde kientafeltje zijn gezakt. Alleen de fabrikanten van AD-vitamine en psychiaters gespecialiseerd in geriatrische depressies varen er wel bij in hun montere kom-op-kop-op spreekkamers.

De ontpoederde Alpen
Houdt de mensen kort, maak ze bang, laat het vooral miezerig regenen en verbiedt rokjesdag bij een stralend blauwe hemel. De calvinisten hebben zelfs aandelen bij het KNMI en roepen keihard ‘Halt, Sperrgebiet’ zodra God per vergissing de zon in Nederland laat schijnen.  De opwarming van de aarde is ook zo’n geweldige hit om over mee te praten. Vraag me altijd af wat het probleem is met de opwarming van de aarde, eindelijk een beetje temperatuur, de potkachel kan voor goed uit, de bezwete dekbedden kunnen ongewassen naar het Leger des Heils, de ontpoederde Alpen tonen eindelijk hun ware aard achter hun goedkope ansichtkaartengezicht, en voor Kerstmis in de tropen kunnen we in plaats van naar Curaçao gewoon goedkoop met de buurtbus naar Echternach in België om er gelijk aan de springprocessie deel te nemen. De opwarming lijkt me een geweldig idee, een ware vooruitgang, en de huilende ijsbeer zetten we gewoon op in het Missiehuis in het Limburgse Steyl of maken er van die leuke te kleine derdewereldland-kussentjes van, met hoge aaibaarheidsfactor, staat zo schattig en enig op de plaid schuin in de hoek van de bank.

Zaad voor menselijke vogels
In het begin van de 70er jaren leerde ik het gebruik van lijnzaad (Linum usitatissimum) kennen via Josephine (Fien) van der Putten (1916-1985). Mevrouw van der Putten zoals we haar noemden, woonde en hield praktijk in het Brabantse plaatsje Gemert en was de meest begenadigde paranormale genezers die Nederland ooit kende. Als de medisch specialisten van een Eindhovens ziekenhuis aan een familie lieten weten dat hun opgenomen zoon of dochter stervende was, en mevrouw van der Putten zei dat dit niet nodig was, dan bleef – na haar interventie en behandeling ‘buiten’ het ziekenhuis – de betreffende patiënt doodgewoon doorleven, heel simpel.

Naast paranormale behandeling via foto’s verstrekte zij mediamiek verkregen adviezen in de vorm van op het lijf geschreven voedingsrecepten voor de betreffende persoon en zijn aandoening. Lijnzaad was een van de vele natuurlijke ingrediënten die ze kon adviseren, al naar gelang de ziekte of storing. Op basis van mediamieke informatieopbouw werd onder andere lijnzaad geadviseerd in voedingsrecepten ter behandeling van verschillende aandoeningen: chronische keelontsteking door een geïrriteerde of ontstoken darm. Door onschuldige maar qua samenstelling uitgekiende ontbijtpapjes en andere recepten, werden voor zover ik decennialang heb kunnen constateren, klachten gereduceerd of volledig geëlimineerd. Dit doordat het lichaam na interventie de kwaal zelf met succes te lijf kon gaan. Het enige ‘ja maar’ bestond uit het feit dat een kuur helemaal afgemaakt moest worden, en acht geslagen moest worden op de tijd die er voor stond. Niet eenmaal in een tijdsbestek van 13 jaar ervoer ik dat een behandeling niet tot eliminatie van de kwaal leidde.

Het lijnzaad kon men in de vorige eeuw alleen kopen in de naar laffe hondenbrokken stinkende dierwinkel waarvan de eigenaar het lijnzaad schepte uit de houten bak naast zangzaad en andere vogelzaden. Ik wist dat als mevrouw van der Putten lijnzaad als een van de ingrediënten in een ontbijtpap ‘voorschreef’, het zaad in combinatie met andere componenten zijn werk deed. Het waarom was mij toen onbekend, Dr. Google moest nog geboren worden en de bibliotheek waar De kleine dokter van A. Vogel lag te wachten was met bus en fiets nog een station te ver. Men hoorde wel dat de vacht van paarden door lijnzaadgebruik prachtig ging glanzen, en dat lijnzaad de darm reinigde en zorgde voor een probleemloos transport door een obstinate darm.

Turbo kikkers
Gamba’s, kikkerbillen en wijngaardslakken, sinds lange tijd ook zo’n verplicht party figuur, is een geïnstitutionaliseerde lekkernij die de brave barbecueburger zo graag nuttigt onder het nippend genot van een glas slappe rosé. Maar sprinkhanen en meelwormen als voedsel voor de toekomst, ho maar, dat eet je, precies als het lijnzaad in de vorige eeuw, níet. Prof.dr. ir. Arnold van Huis, laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit, werd internationaal bekend met het onderzoeksthema Insecten: Het vlees van de toekomst. Een boek verscheen (Gurp H. van., Huis A. van., Dicke M. Het Insectenkookboek. s.l.: Atlas Contact).

De vraag zal niet worden: waarom geen gehaktbal, maar waarom nog een gehaktbal. De felste neusophalers voor sprinkhaan en mestkever op een hedendaags menu zijn over 25 jaar de mensen die dan op straffe van sociale discriminatie je verplichten om Bedoeïenen-sprinkhanen met Egyptische wijn te antichambreren. Het liefst in de kantoortuin van de in surseance van betaling verkerende DSB-ABN-ING Bank. Het zijn dezelfde personen die nu vogelnestjessoep eten in een Mandarijn driesterrenrestaurant ergens aan een Nieuwe dan wel Kromme Gracht te U. of te A.

Lijnzaad barst van de vetzuren (omega 3, omega 6 en omega 9) weten we nu, is cholesterolverlagend, vezelrijk om het lichaam te kunnen ontpoepen, een goede bron van calcium, vitamine E, fosfor, ijzer, niacine, en aminozuren. Vooral storingen en ziekten de stofwisseling betreffende, de maag, de darm, de lever en gal kunnen worden behandeld door lijnzaadgebruik. Een wonder voor de darm, die de langzame darm wakker maakt en de heetgebakerde darm kalmeert. Tevens heeft lijnzaad een voortreffelijke werking op hart en bloedvaten en stabiliseert de bloedsuikerspiegel.

Ook de prostaat zingt (door de werking van gestabiliseerde lijnzaad-lignanen, een soort plantoestrogeen) duidelijk beter door gebruik van het lijnzaad (Dr. Wendy Demark-Wahnefried, Ph.D., R.D., L.D.N., Prof. Duke University School of Nursing & Medical Center’s Dept. of Surgery – Director of the Cancer Prevention, Detection and Control Research Program at Duke Comprehensive Cancer Center, University, Durham NC.)

Voor het onderzoeksrapport over lijnzaad voor de prostaat van prof. Wendy Demark-Wahnefried, zie: http://bit.ly/1c6wzzy

Wie níet barst van de omega-3 vetzuren zijn de opgeblazen paljassen die alleen eten wat ín is, degenen die van de ene op de andere dag het ‘licht’ gezien hebben, de Kabbala of Zen als een baarmoederhalsketting om de hals vallen, vanuit electoraal opportunisme de Islam aanhangen, het enkele sigaretje uit de cafés weren, het dragen van gekleurde sneakers voor sales tigers verplichten, en het turbo-woord ultiem de godganselijke dag op de brandende koortslip hebben hangen.

Er is de laatste tijd veel bedorven zaad in de handel, van politiek en sociaal-culturele afkomst, en van menselijke vogels met gekruiste benen  in kleermakerszit, de spirituele poefzitzakken.

 

HUMO 3 mei 2010
De zon is goed voor je. Ze beschérmt zelfs tegen kanker
Interview met dermatoloog Han van der Rhee (HagaZiekenhuis Den Haag): http://bit.ly/10FW9eV