NS – Geborneerde Hufters – Prorail

spoor

Foto (detail): Wikipedia / David Ingham

De spooras van het kwaad. Corrupte maffiamanagers en ontspoorde bonustreintjes.
Er is geen vuiltje aan de lucht, geen wolkje aan de hemel, geen sneeuwvlok te zien, geen herfstblad op het spoor, de dagtemperatuur royaal boven nul. De bij OV bestelde papieren trein voor Rotterdam komt niet, en als hij komt is hij qua lengte een treinstel van niks uit de Snieklaas-conference van Toon Hermans.

‘Wegens een tekort aan treinstellen is de dienstregeling naar Rotterdam en Den Haag beperkt’, poept de omroeper bekakt uit de geluidsinstallatie die amper te horen is. Ik weet niet of mijn boosheid eerst naar de makers van het onverstaanbare omroepsysteem moet gaan, dan wel naar de heren hufters die verantwoordelijk zijn voor het amper rijden van de locomotiefjes.

De collectieve irritatie en/of woede op de perrons is paranormaal waarneembaar. Ik voel hoe de medereizigers de verantwoordelijke beunhazen met stropdas, de mannen van het kwaad, de assen van ‘Den IJzeren Weg’, met dasje en al bij de strot zouden willen grijpen. Je voelt hen denken ‘teringlijders, voor jouw vette bonuskop moeten wij hier staan kleumen en onze afspraak missen’.

Als paranormaal zoek ik geen overvolle treinen op. De hete adem van aura’s met alles er op en er aan wil ik wel in een paragnostische setting, maar niet tijdens een reis incognito in een treincoupé die me daardoor claustrofobisch maakt. De trein is overvol, de wanden van de gangpaden worden uit hun voegen geperst door bendes reizigers die als in een goedkope pornofilm tegen elkaar aan staan geschurkt. Gelukkig is het niet de veerboot naar het Polynesische Tonga, of de Egyptische veerboot in de Rode Zee waar duizenden mensen verdronken, want dan waren we door de betonnen spoorbielzen gezonken en hadden het leven gelaten ter eer en meerdere glorie en ten faveure van de bonussen van president-directeuren als Bert Meerstadt van NS en Bert Klerk met zijn vijfkoppig directieteam van ProRail.

Prorail meldt op haar site toepasselijk: (…) Deze ontwikkeling past in de wens van ProRail optimaal in te spelen op de hoge eisen van de klanten en de samenleving: meer ruimte voor groei op het spoor, meer maatwerk, hogere klanttevredenheid en meer slagvaardigheid en snelheid.
Je zou de Prorailmannen bijna geloven. Het is de toon van de Dubai sprookjes uit duizend-en-een-nacht tussen de koude rails of van het verklarend gereutel door NS Hispeed over de vertraging van de eerste Thalys van Amsterdam naar Parijs.

Van mijn pa, houtdraaier en houtbeitelkunstenaar heb ik de liefde voor een forse portie professionaliteit meegekregen, welke edele aandoening hier op Utrecht Centraal in geen velden of wegen te bekennen is. Als de NS-kaartautomaat het niet doet ligt het altijd aan de pinpas van de reiziger, nooit aan de automaat, ook al tonen consumentenorganisaties het tegenovergestelde aan. Als de treinen vertraagd aankomen ligt het aan het herfstblad, als ze helemaal niet komen ligt het aan de kreunende wissels die stammen van voor de Eerste Wereldoorlog.

In het land van de DB – Deutsche (Bundes)bahn, de ÖBB – Österreichischen Bundesbahnen of in het land van de SBB – Schweizerische Bundesbahnen, waar gletsjer-op-gletsjer-af, de bevroren stalagmieten en stalactieten je als ijspiemels om de oren vliegen, staan de warme wissels altijd op mosgroen. Zelfs in Siberië en in het koude hart van Canada rijden de treinen tussen de sneeuwvlokken door als de thermometer min 30 graden Celsius aangeeft. Zouden ze in landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland een andere jaartelling hebben, al leven in de 22ste eeuw, en Nederland nog in de 19e eeuw?

Zou het misschien kunnen zijn dat foute bonusmanagers een bevroren integriteitsmechanisme in hun botte kop hebben naar voorbeeld van de te klein uitgevallen grote roerganger, de landsmanager Balkenende die door het oog van de Iraknaald kroop en de Commissie-Davids ongestraft meende te kunnen schofferen?

De wissels zullen bevroren blijven, het Kabinet-Balkenende IV zal zeker moeten wisselen voor het einde van de rit. Pluto, de markant geplaatste planeet in de horoscoop van Balkenende duldt namelijk geen leugens. Pluto kan een ramp zijn voor degene die er mee in aanraking komt. Voor de aan de zorg van de Pluto-mens toevertrouwde ander, of zich keren tegen het eigen ik, tegen Balkenende in dit geval. Pluto roeit het kankergezwel namelijk altijd met wortel en tak uit. De hovaardij van Balkenende heeft nog maar één nachtvorst te gaan om hem politiek alleen nog maar bij Madam Tussauds te kunnen bezichtigen.

Het is te hopen dat er een betere roerganger op het politieke toneel verschijnt om corrupte maffiamanagers een halt toe te roepen en ontspoorde bonustreintjes weer regulier en ontspannen naar Rotterdam te laten rijden als ware het een luxe Thalys naar de lichtstad.

 

 

TOEGEVOEGD 11-02-2017
De Volksrant 11 februari 2012

Personeel NS en ProRail: niet ijs, maar mismanagement is het probleem

“Niet sneeuw en ijs, maar mismanagement en organisatorisch broddelwerk bij NS en ProRail zijn er de oorzaak van dat het spoor bij winterse omstandigheden in een mum van tijd vastloopt. Als Nederland sneeuwbestendige spoorwegen wil, moeten ProRail en NS weer worden samengevoegd tot één bedrijf.”

“‘De huidige organisatiestructuur waarin managers van NS en ProRail eerst moeten vergaderen voordat een trein mag worden omgeleid, staat dit in de weg’, zegt Roel Berghuis van FNV Spoor.”