You don´t support family, you support what is right

 

Morals come first

 

To Whom It May Concern

Een van Curaçaos top journalisten plaatste op 16 maart 2016 een quote op haar Facebookpagina. Zonder enig commentaar, waardoor de woorden nog meer stille kracht kregen. De quote is historisch van toepassing op vele denkbare situaties binnen familiaal verband.

Family come first, or moral?

Wat te denken van het toekomstige gedachtegoed van de kinderen Obama en Clinton, welke ouders respectievelijk als president en minister van buitenlandse zaken verantwoordelijk waren voor de koelbloedige moord op weerloze burgers en kinderen vanuit de Apache AH-64 helikopter geregisseerd. ´Collateral Murder´, door WikiLeaks wereldkundig in beeld gebracht.

Family come first, or moral?
Wat te denken van het toekomstig standpunt van de gescheiden ouders van de Noorse moordenaar en terrorist Anders Behring Breivik, wiens zoon met extreemrechtse, staatsnationalistische, anti-islamitische en anti-feministische opvattingen op 22 juli 2011 in Oslo en op het eiland Utoya een bloedbad aanrichtte waarbij 77 onschuldigen omkwamen.

De geschiedenis leert op welke manier de waarheid een dienst kan worden bewezen, of kan worden vertrapt, welke individuele ruggen recht bleven, en welke krom als een hoepel. De kinderen van nazi-oorlogsmisdadigers getuigen daarvan in een relatief recent verleden, ieder op een andere manier.

Family first, no moral
Gudrun Burwitz-Himmler, dochter van Reichsführer-SS Heinrich Himmler, encanailleerde zich na de oorlog met nazi-organisaties. Gudrun nam nooit afstand van het gedachtegoed van haar vader. Hij was een lieve man, en iedereen die iets anders beweerde, loog. Gundrun richtte de Wiking Jugend op, naar beeld en gelijkenis van de Hitlerjugend, en zorgde voor juridische bijstand voor de verdediging van Anton Malloth, een voormalige SS-bewaker in Theresienstadt.

Family first, no moral
Edda Göring, dochter van nazi-kopstuk Hermann Göring, die ´slechts´ de misdaden niet ontkende en volgens de ´zwarte weduwe´ Florentine Rost van Tonningen de neonazi’s een warm hart toedroeg. Haar geregelde contacten met voormalige SS-generaals op het luxe jacht Carin II dat eens aan Hermann Göring had toebehoord, getuigen daarvan. Edda liet in het buitenland zich door fascisten fêteren als ware ze de dochter van een ´staatsman´.

Blijkbaar is (schijn)liefde onvoorwaardelijk, een artikel, en waarheid een onding.

Moral first
Martin Bormann junior, ex-priester en leraar filosofie, zoon van Martin Bormann, het nazi-kopstuk en rechterhand van Hitler, waarschuwde voor de gevaren van nationaalsocialisme tijdens honderden lezingen, bezocht Israël en ging in dialoog met kinderen van slachtoffers en van nazi´s.

Moral first
Helmut Seyss Inquart, kleinzoon van nazi-politicus en Rijkscommissaris van Nederland Arthur Seyss-Inquart, keerde zich tegen zijn grootvader, hield zijn rug een leven lang recht, en zocht contact met de Anne Frank Stichting. Zijn vader en verdere familie vonden (uiteraard) dat Helmut ‘het eigen nest bevuilde’.

Moral first
Nelson Mandela is wel het sterkste voorbeeld van een rechte rug, die zijn leven geheel inrichtte in dienst van de waarheid. In de zaak van de vermoorde 14-jarige Stompie Seipei koos hij voor waarheid en scheidde om die reden van zijn toenmalige vrouw Winnie Mandela.

Vrouwe Justitia heeft niet voor niets een blinddoek om.

Menigmaal worden om persoonlijke redenen van het eigen ik aan de familieband voorrang gegeven boven rechtvaardigheid. Ouders die hun criminele kinderen juridisch en/of moreel de hand boven het hoofd houden, of kinderen die op hun beurt criminele ouders de hand boven het hoofd houden, zelfs meineed plegen. Maar ook een broer (of zus) kan in beeld komen die met volle verstand de familieband met zijn of haar criminele zus laat prevaleren, door als een foute politicus de andere kant op te kijken als de waarheid onmiskenbaar in het geding is.

The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who whatch them without doing anything. Albert Einstein

To Whom It May Concern

Met dank aan de Curaçaose journaliste.

 

TOEGEVOEGD 08-07-2016

“I swore never to be silent whenever and wherever human beings endure
suffering and humiliation. We must always take sites. Neutrality helps
the oppressor, never the victim. Silence encourages the tomentor,
never the tormented.”
Eliezer Wiesel (1928 – 2016)

 

TOEGEVOEGD 06-12-2020

NOS.nl 06-12-2020

Nabestaanden Roald Dahl zeggen sorry voor diens antisemitisme

Dappere kleinkinderen van opa Dahl. Geen family first, maar gerechtigheid, dit publiekelijk excuus voor de misstappen van hun geliefde grootvader.