Education and Study as visual artist

 

ST. Thomascollege     AcademieSchoneKunsten     Rijksacademie

 

Lesgeven, het docentschap, bleek zoals later manifest werd, een roeping te zijn. Les nemen daarentegen, student zijn, zeker in het midden van de vorige eeuw, vond ik een ware beproeving. Hiërarchische verhoudingen en rammelende onderwijsprogramma’s met weinig tot geen maatschappelijke relevantie. De aangeboden stof niet meer dan het in stand houden van een feodaal tijdsgewricht.

Als student kwamen voor mij Daniel Cohn-Bendit en de Parijse studentenrevolutie evenals de Amsterdamse Maagdenhuisbezetting als exponent van democratiseringsprocessen net te laat. Als aankomend docent kwam de aanstormende synchronisatie van onderwijs met het nieuwe maatschappelijk bestel keurig op tijd. Het gevolg van de studentenopstanden aan de Parijse Sorbonne en aan de universiteiten van andere Europese hoofdsteden was dat in Nederland voormalig minister van Kemenade de Nieuwe Lerarenopleidingen het licht liet zien, alwaar experimentele onderwijskunde en nieuwe vakinhouden niet geschuwd werden.

Met pedagoog Ivan Illich als steun in de rug zou ik vanuit de negatieve ervaringen uit het feodale verleden een transformatieproces op gang zetten, en experimentele didactische en onderwijskundige programma’s ontwikkelen. Het gevolg was dat studenten zich vaker een half uur voor aanvang van de colleges kwamen meldden en na praktijkcolleges bijna smeekten om huiswerk gerelateerde opdrachten te mogen krijgen. Om onuitgeslapen maandagochtend-laatkomers voor mijn praktijkcolleges tegemoet te komen verschoof ik eens tijd en locatie naar een ander didactisch plan. Een praktijkcollege tekenen verschoof ik naar 00:00 uur stipt, en koos als locatie het nachtleven van Groningen waar politie, brandweer, ziekenhuizen en hoerencafés aan meewerkten.  De nachtelijke werkstukken werden in de vroege ochtend op de vloer van een discotheek geëxposeerd en geëvalueerd.

 

Education

The H.B.S. of the St. Thomascollege Secondary School
Venlo / Holland, 1958 – 1960

The Maastricht Academy for Applied Arts
Maastricht / Holland, 1961 – 1963

Faculty of Education of the Tilburg Polytechnic – Department of Visual Arts
Tilburg / Holland, 1963 – 1965

The National Academy ‘Rijksakademie van beeldende kunsten’
Amsterdam / Holland, 1965

The Royal Academy of Fine Arts
Antwerp / Belgium, 1965 – 1967