Follow The Money: de voorbeeldige slachtofferrol van een vermeende Judas

Follow11

Foto (detail): Wikipedia / Locke Cole

Laten we het even plat uitdrukken: in het schandaal van internationale allure rond de gunning van Deens ambulancevervoer (50 miljoen eurootjes) is het Nederlandse journalistieke onderzoeksplatform Follow The Money (FTM), genaaid. Maar door wie dan wel, en wie speelde FTM alle ingrediënten in handen om als kuikentje Calimero de perfecte slachtofferrol te kunnen spelen? Zouden het de volwassen jongens van FTM zelf zijn geweest, nee toch? Zou FTM voor die rol, slechts hypothetisch, hebben afgekeken bij de masculiene feministen van Opzij, het slachtofferblaadje waar Mark Koster, een van de oprichters van FTM, in 2008 nog kansloos solliciteerde naar de functie van hoofdredacteur, nee toch?

DE FEITEN

Palle Smed, tot dan toe gerenommeerd Deens Journalist en voormalig hoofdredacteur van vakbondsblad Fagbladet 3F, verzoekt Eric Smit, een van de FTM-oprichters, in naam van 3F onderzoek te doen naar de Rotterdamse vervoersonderneming Bios Groep, een bedrijf dat eerder al in Denemarken een aanbesteding won, ambulancevervoer. De Deense mededingingsraad DCC brengt echter een verbijsterende waarheid boven tafel: niet Fagbladet 3F financierde het ‘onderzoeksrapport’ dat FTM voor 10.000 euro aanleverde maar Bios´ Deense concurrent Falck, die, gebruikmakend van een smeercampagne uiteindelijk de gunning verkrijgt en met de poet ervandoor gaat. FTM heeft zich als een Judas laten gebruiken.

Follow The Money is in alle staten, wringt zich in alle bochten, trekt het boetekleed aan, echter, het boetekleed is van het type dat past bij de monnik die als boetedoening erwten in zijn sandalen legt, gekookte erwten wel te verstaan. De ‘boetekleed’-oneliners van FTM afgelopen week passeerden de revue. Zie de Calimero-uitspraken in caleidoscopische variaties verschenen in de media om het straatje van het anders zo vlijmscherpe FTM schoon te vegen:

‘We werken niet voor bedrijven en voelen ons echt bedrogen.’
(Villamedia, gefaciliteerd door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ))

‘We zijn erin geluisd.’
‘Smed was een bekroond journalist, zat in de raad van bestuur van de Deense zender TV2.’
‘We zijn gewoon gigantisch bedonderd en voorgelogen.’
(AD.nl)

‘We zijn bedrogen.’
‘We horen wel vaker de vraag: je werkt voor de concurrent zeker?’
(NOS.nl)

‘FTM buiten medeweten om betrokken bij Deens schandaal.’
‘Onze reputatie is door Smed geschaad.’
‘We zijn misleid en bedrogen.’
(Ftm.nl)

Aan de NOS laat de Rotterdamse vervoerder Bios weten dat Smit zich er te makkelijk vanaf maakt en FTM wel degelijk willens en wetens betrokken is geweest bij kwaadsprekerij over zijn bedrijf, en rangschikt het rapport onder ‘roddelpers’. Ook de kop van het NOS-artikel Waren journalisten FTM ‘naïef’ of werd er bewust ‘kwaadgesproken’? laat weinig aan de fantasie over. Ik kan in een dergelijke vraagstelling zeker meegaan. Het FTM-onderzoeksrapport Staaltje Rotterdamse blufpoker op Deense ambulancemarkt over de Bios groep geeft daar namelijk aanleiding toe.*

Dat Eric Smit een niet al te hoge pet op heeft van vervoerder Bios Groep, badinerend of op zijn minst in onprofessionele terminologie over het bedrijf spreekt, moge niet alleen blijken uit het voornoemde onderzoeksrapport maar ook uit zijn uitspraken in het AD van jl. woensdag:

Smit noemt Bios een ‘schamel gefinancierd bedrijf’ met ‘zo’n type stoere ondernemer met een grote bek aan het roer’.

Als ik het FTM-debacle overzie, de uiterst beperkte introspectie van de onderzoeksjournalisten in ogenschouw neem, incluis het verweer dat in gepolijste woorden is vervat, vraag ik mij af wie hier een grote bek heeft. Ingeval FTM een onderzoeksrapport zou moeten samenstellen over een bedrijf of organisatie als het stoethaspelige FTM in de Deense zaak, wis en waarachtig, dan zou FTM tot op het bot worden gefileerd. Terecht overigens.

Waar is het scherpe alziende oog van FTM per plotseling gebleven? Sinds jaar en dag volgde ik FTM, ik houd van scherpe journalistiek en van mannenbroeders die de vinger op de zere plek willen, durven en kunnen leggen. Henry Keizer en andere keizers dropen een voor een af. Nu FTM zelf journalistieke stront aan de knikker heeft is hun chirurgisch mes voor analyse zo bot als het mesje uit het verjaardagwegwerpbestek. De onderzoeksjournalisten van FTM blijken nu het hun eigen toko betreft niet meer dan veredelde adolescenten te zijn die naast de pot gepist te hebben, om niet van Scandinavisch zeiken te spreken. De omfloerste bewegingen de laatste dagen om hun gelijk en vermeende onaangetaste onafhankelijkheid te willen uitventen maken het debacle alleen maar erger. Uilskuiken Henry de Keizer verweerde zich professioneler!

Met nog enig vertrouwen in FTM, plaatste ik afgelopen donderdag op de FTM-Facebookpagina een commentaar op hun post over de Deense zaak:

De reputatie is inderdaad geschaad, mede door toedoen van Follow The Money. FTM is er inderdaad ingeluisd, eveneens mede door Follow The Money zelf, door ondanks waarschuwingen de eigen money te volgen en oogkleppen op te houden. Een blunder van een van de beste collectieven voor onderzoeksjournalistiek die NL kent. De verantwoording in het artikel legt te veel accent op de slachtofferrol, beetje onvolwassen. Op naar de toekomst.

Tot mijn verwondering bleek zaterdag de toegang tot hun artikelen gesloten te zijn, althans voor mij, door een betaalmuur. Vreemd, temeer omdat sedert vele jaren ik rechtstreeks toegang had tot FTM, gratis artikelen die mij werden aangeboden. Het was mij nooit duidelijk of het gratis kunnen inzien voor iedereen gold, of mogelijk alleen voor mij. Dit, slechts giswerk, omdat ik FTM altijd hoog in het vaandel had staan, hun artikelen vaker had vermeld in columns die ik schreef. Meer dan eens was me opgevallen, onmiskenbaar, dat (Nederlandse) journalisten leentjebuur speelden, inhoudelijk en qua woordkeus, met betrekking tot specifieke artikelen die ik schreef.

Op een contingent aan gedesincarneerde geesten na, veelal overleden journalisten en redacteuren, ben ik als mediamiek journalist een eenmansbedrijf. In tegenstelling tot journalistieke onderzoeksplatforms genereer ik dus informatie uit andere bronnen, parapsychologische, waardoor ik de verkiezing van Donald Trump tot president vele maanden vooraf kon aankondigen. Ook de mogelijke aanslag op Trumps leven en zijn dood, mediamiek gedocumenteerd in De doodlopende weg van 5 Amerikaanse presidenten, kennen dezelfde bronnen.

Nadat zaterdag de vrije toegang tot FTM geblokkeerd was kreeg ik de ingeving, laten we zeggen van de overleden journalist Ischa Meijer, het eens met mijn smartphone te proberen. Wonderwel bood FTM mij, dezelfde Martien Verstraaten, wél gratis toegang aan. Een andere ingeving, laten we zeggen door Jan Blokker, spoorde mij aan uit te zoeken of smartphones wellicht een ander IP-nummer zouden hebben. De hint bleek waardevol, de informatie volledig juist.

FTM had, zo moeten we gevoeglijk aannemen, op basis van mijn kritisch commentaar mij de jarenlange gratis toegang tot hun artikelen hermetisch afgesloten, van de ene dag op de andere: na de kritische reactie jl. woensdag. Je gelooft je ogen niet.

Toeval bestaat niet, zeker niet in paragnostenland. Bij FTM blijken dus onvolwassen pubers en ontspoorde bedrijfskundigen te excelleren die ooit ergens colleges volgden in dat wat voor integere journalistiek zou moeten doorgaan.

In de Deense zaak heeft Follow The Money zijn naam eer aangedaan. We vermoeden dat de 10.000 euro aan honorarium voor het onderzoeksrapport de alertheid en het eigen kritisch vermogen volledig moet hebben aangetast, middelbare school niveau, de schoolkrant. Een andere verklaring is moeilijk voorstelbaar. De FTM-integriteit heeft, mede in het licht van de plotseling opgeworpen individuele betaalmuur, een deuk opgelopen.

Onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek van het type NRC Handelsblad, The Guardian of The Washington Post is bij FTM nog ver te zoeken. De FTM-adolescenten die de slogan uit All The President’s Men tot knipogend missiestatement maakten hebben nog een lange weg te gaan. Laat staan om op gelijke hoogte te komen met integere onderzoeksjournalisten als Bob Woodward en Carl Bernstein die Richard Nixon ten val brachten.

 

______

* Het onderzoeksrapport Staaltje Rotterdamse blufpoker op Deense ambulancemarkt is in de geest, ondanks de opsomming van gechargeerd feitenmateriaal, geen fact finding report, maar ademt te veel en te vaak de sfeer van een tabloid. Als bij Evert Santegoeds mogen van FTM een colonne aan ondervraagden smeuïge verhalen opdissen: als bij Story, Weekend, Privé, Bild of The Sun kan ook. Daarbij plaats FTM meer dan eens een beroerde opvatting gelijk na een uitspraak van de ondervraagde. Daarbij lijkt het of een badinerende dan wel snerende opmerking niet door FTM wordt gelanceerd. Op zijn minst onduidelijk of georkestreerd wie aan het woord is. Laffe journalistiek, en al zeker geen professionele onderzoeksjournalistiek. Zou het kunnen genereren van een prijskaartje van 10.000 euro daar debet aan zijn geweest? Of er door FTM bewust kwaad werd gesproken valt moeilijk aan te tonen, feit is wel dat de boys de schijn tegen zich hebben, zeker nationaal, misschien ook internationaal.

 

 

Update 11-02-2019

__________________________________________________________________________________

© MARTIEN VERSTRAATEN
Psychic & mediumistic healer. Past life regression therapist.
Into practice since 1985 (Holland, Curaçao, Brazil, Spain).

Mediumistic journalist. Author.

Formerly professor of visual arts
HAN University of Applied Sciences,
Department of Visual Arts, Nijmegen, Holland.

Formerly professor of visual arts & metaphysical methodology
NHL University of Applied Science
Formerly Faculty of Education of the Leeuwarden Polytechnic,
Department of Visual Arts, Groningen/Leeuwarden, Holland.

Formerly governor of art and culture
Member of the board for Cultural Advice of the County of Groningen
Groningen, Holland
Member of the general board of the Groninger Museum
Groningen, Holland

_______________________________________________


DESTINATIONS
– Laboratory for Intuitive Intelligence
Spain – Holland – Curaçao – Brazil
CONSULTORIO PARANORMAL ANDALUCÍA
Jerez de la Frontera, Cádiz, Spain

www.martienverstraaten.com