BOEING 737 MAX huwde Federal Aviation Administration (FAA) en baarde 346 doden

Boeing_ 737_MAX_(23514088802)

Foto: Wikipedia / Helmy oved / Clindberg

Per paranormale toeval of ook niet, stuitte ik zondag jl., slechts enkele uren na publicatie in de VS, op de primeur van The Seattle Times inzake het stinkende huwelijk tussen vliegtuigbouwer Boeing en de FAA, de Federal Aviation Administration, de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

Wie kent of leest The Seattle Times, in Zuid Spanje in ieder geval niemand of vrijwel niemand. Hoe groot is de kans dat je als Nederlands mediamieke journalist in Andalusië deze krant openslaat? Dit in tegenstelling tot meer bekendere kranten of media als The New York Times, The Washington Post, CNN, USA Today of zelfs Miami Herald. Een aantal overleden onderzoeksjournalisten die me wilden informeren, waren blijkbaar wel bekend met The Seattle Times, en… met hun primeur.

Het is niet de eerste keer dat een zaak me paranormaal al langer bezighoudt, en ik er maar moeilijk een ‘normale’ vinger achter kan krijgen. In die gevallen schieten overleden geesten me te hulp. Juscelino Kubitschek bijvoorbeeld, ex-president van Brazilië, verschafte vlijmscherpe informatie over Donald Trumps verkiezing tot president, en over een mogelijke aanslag op zijn leven. Vaker kreeg ik de indruk dat ook de geest van de door mij bewonderde Ischa Meijer, journalistiek icoon en meester interviewer uit de vorige eeuw, van de partij was en meedeed aan welkome influisteringen.

 

EXTRASENSORISCHE INFORMATIEOPBOUW

Zodra ik iets over Boeing las, de crashes met de 737 MAX 8 spraken paranormaal boekdelen, wist ik dat het bedrijf zo rot was als een mispel, en dat de burger bedot werd. Eenzelfde type voorschouw kreeg ik in de loop der jaren bij:

– De wetenschappelijke pooiers van Wageningen University Research
– De voedingsmiddelen maffia zoals Danone-Nutricia en Unilever
– De moneymakers van het kwaad zoals de Rabobank, SNS en ING
– Gifmengers zoals Chemours/Dupont, Bayer/Monsanto, Johnson & Johnson
– Foute overheden zoals het Openbaar Ministerie, AIVD/NSA, RIVM, Europese EMA, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en Amerikaanse FDA
– De financieel hoererende zielenknijpers van de American Psychiatric Association (APA) die in opdracht van de farmaceutische industrie de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) samenstellen

Het virus verantwoordelijk voor belangenverstrengeling, conflict of interest, kent geen grenzen, verplaatst zich met de kracht van het geluid door alle luchtlagen, dringt door in elke cel of membraan van de samenleving: multinational, bank, overheid, volksvertegenwoordiging, de media.

Ook de ‘lotgevallen’ van Boeing wilden door mij paranormaal belicht worden, de innerlijk ontvangen beelden logen er niet om. Er waren met de Boeing 737 Max 8 twee crashes geweest, de Indonesische vlucht JT610 van Lion Air en vlucht 302 van Ethiopian Airlines, waarbij in totaal 346 doden vielen te betreuren. Opmerkelijk was dat vrijwel geen journalist of een van de media echte vragen opwierp. Boeing meldde máánden geleden dat ze een update-je zouden maken van de manke software. Alsof het iPads betrof in plaats van vliegtuigen die levende mensen vervoerden. Geen hond, geen overheid, geen journalist die aan de bel trok en het megalomane gedrag van de Amerikaanse golden boy Boeing aan de kaak stelde.

Voor mij wezen de crashes van de Boeings 737 MAX 8 en het gezwets van ‘onafhankelijke’ luchtvaartdeskundigen in binnen en buitenland, allen in dezelfde richting. Boeing speelde een smerig spelletje, gesteund door de FAA en uiteindelijk ook door Donald Trump. Zodra Trump een bedrijf kwalificeert als Great, boer pas op je kippen, is onderzoeksjournalistiek feitelijk al overbodig, Trumps kwalificatie staat garant voor 100% fraude, totdat….

The Seattle Times afgelopen zondag kopte: ‘Flawed analysis, failed oversight: How Boeing, FAA certified the suspect 737 MAX flight control system’, en daarbij getuigde van voortvarende onderzoeksjournalistiek.

De onderzoeksjournalisten van de Amerikaanse krant doken als een Bob Woodward en Carl Bernstein tijdens Watergate in de materie en trokken Boeing Company de luchtwaardige onderbroek volledig uit in de naakte cockpit.

The Seattle Times verwoorde zwart op wit precies datgene wat ik tijden geleden aan voorschouw voorvoeld en voorzien had en innerlijk had opgeslagen. Boeing fleste de zaak, economische principes stonden voor het bedrijf hoger genoteerd dan openheid en zorgvuldig handelen. Amerikaanse overheden dekten tot dan toe het schimmige, zeg maar criminele, beleid van Boeing. Reeds één dag na publicatie kon de Amerikaanse openbare aanklager er niet meer omheen en besloot samen met het ministerie van Transport (Department of Transportation) een onderzoek te starten (New York Times 2018).

 

MELKERTJES IN ALLERLEI MATEN

Geen hond die Boeing eerder het vuur aan de schenen legde. Enkele Nederlandse belegen luchtvaardeskundigen als Joost van Doesburg (VNV) en Joris Melkert (TU Delft) uit het ons-kent-ons-luchtvaartcircuit, lulden in het kritiekloze AD een lulverhaal bij elkaar. Beiden spraken respectievelijk met veel meel in de mond dat, TUI-piloten nog steeds met een gerust hart het vliegtuig besturen (Van Doesburg), dat er alternatieve oorzaken voor de crashes konden persisteren zoals vogelaanvaring of menselijke fouten (Melkert), en kwamen niet op het idee (lees: wilden niet) dat Boeing per direct uit de adelstand zou moeten worden geheven wegens crimineel gedrag.

Van Doesburg maakt het bont door onderbuikgevoel en emotie te benoemen als reden voor het aan de grond houden van de toestellen, en niet de feiten. Blijkbaar heeft hij als ‘luchtvaartdeskundige’, de onderzoeksjournalistiek van The Seattle Times indachtig, geen énkele notie van de feiten.

Bij Boeing is het als bij Volkswagen tijdens het dieselschandaal: ontkennen totdat er geen ontkennen meer aan is. Beide luchtvaartdeskundigen doen, ieder op zijn manier, vrijwel hetzelfde. “Het zijn veilige toestellen!” zo overschreeuwde CEO Dennis Muilenberg van Boeing zichzelf. Daardoor sodemieteren die toestellen namelijk ook met de neus naar beneden, omdat ze zo veilig zijn! Wie is hier gek?!

Terwijl de doopceel van Boeing al bijna helemaal gelicht is en Justitie voor een strafrechtelijk onderzoek al op de stoep staat in Seattle (thuisbasis van Boeing), meldt Melkert in BNR.nl als ware hij een foute Twan Huys die Willem Holleeder pampert:

‘Er zijn geruchten dat de toelating van de 737 MAX iets te snel besloten is. Het onderzoek is nog niet gesloten, maar het kan natuurlijk geen kwaad.’

Geruchten, iets te snel besloten? Met dit type mensen, Melkertjes in NL of de VS, moeten we de oorlog winnen en luchtreizigers beschermen tegen met de neus omlaag vallende vliegtuigen. Je vraagt je af welke warme banden TU Delft nog meer heeft met Boeing dan slechts een door TU-studenten (team Silverwing) gewonnen wedstrijd, $ 20.000 groot, die door Boeing gesponsord werd. (Delta 2018). Boeing en de Technische Universiteit in Delft sloten overigens in 2004 al een samenwerkingsverbond voor de overdracht van kennis, terwijl in 2016 door TU Delft en Boeing een Mobile Newton Flight Academy werd geopend, en een Boeing 737-romp voor colleges als cadeautje op de campus, eveneens in 2016, werd geplaatst. Je zou bijna kunnen zeggen TU Delft is Boeing, zoals Wageningen University Research onder meer Bayer/Monsanto en BASF is.

Wiens (samenwerkings)brood men eet diens woord men spreekt.

Als je zo´n mekkerend Melkertje in het AD hoort, weet je extrasensorisch precies hoe de vork in de steel zit.

 

BOEING GEHAKT

De Seattle Times ontdekte dat de FAA gedeelten van de certificering van de 737 Max 8 had overgelaten aan Boeing zelf, waardoor er van enige onafhankelijkheid geen sprake meer was en is: de slager, het eigen vlees keuren, en het gehakt wat van 364 neerstortende mensen werd gemaakt. De wedloop van Boeing met Airbus werd aangemerkt en gehighlight als drive voor Boeings economisch handelen.

Medewerkers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA klaagden zeven jaar geleden al over de verregaande invloed van Boeing.

De top van de FAA drong er bij hun ingenieurs op aan de veiligheidsbeoordelingen aan Boeing zelf over te laten en die vooral snel te laten uitvoeren. Dit terwijl de oorspronkelijke veiligheidsanalyse die Boeing aan de FAA gaf voor een nieuw besturingssysteem voor de vlucht op de MAX – een rapport dat werd gebruikt om de vliegveiligheid van het toestel te certificeren – verschillende cruciale tekortkomingen had.

Dat vluchtcontrolesysteem, MCAS genaamd (Maneuvering Characteristics Augmentation System), wordt nu bestudeerd nadat twee crashes van het toestel in minder dan vijf maanden hebben geleid tot de FAA-opdracht het vliegtuig aan de grond te houden.

Huidige en voormalige ingenieurs direct betrokken bij de evaluaties of bekend met het document, delen de details van Boeings ‘System Safety Analysis’ van MCAS, en bevestigen allen de lezing van The Seattle Times.

Over gehakt gesproken, de betreffende ingenieurs en technische experts die wegens hun banen bij FAA en andere luchtvaartorganisaties terecht anoniem wensten te blijven, maken volledig gehakt van het zelf beoordeelde certificeringssysteem voor veiligheid van superslager Boeing.

 

 

______

TOEGEVOEGD 22-03-2019

“Het spijt ons”, veinst BOEING in paginagrote advertenties in Nederlandse kranten. Wat spijt Boeing, dat ze de meute die ze jaarlijks wereldwijd vervoeren tegen zich in het harnas hebben gejaagd? Dat miljardenorders als van Garuda Indonesia (49 toestellen, 4 miljard euro) worden geannuleerd?

Waarom lazen we wereldwijd nergens een spijt-advertentie in nationale kranten nadat de toestellen van Lion Air en Ethiopian Airlines met de manke software-neus naar beneden de verschroeide aarde in doken? Lees en huiver, de Boeing-leugens liegen er niet om.

NOS.nl 22-03-2019

Boeing plaatst paginagrote advertentie in kranten: ‘Het spijt ons’

“Wij beseffen dat er levens afhangen van het werk dat wij doen. Elke dag opnieuw omarmen onze teams die verantwoordelijkheid met de grootst mogelijke toewijding.”

(…) “Het is onze missie om mensen en landen te verbinden, de vrijheid te beschermen, de wereld en de ruimte te ontdekken en de volgende generatie luchtvaartaspiranten te inspireren”, schrijft Muilenburg verder. Hij besluit zijn brief met: “Samen blijven we ons inzetten om het vertrouwen dat mensen in Boeing hebben, te verdienen én te behouden.”

 

TOEGEVOEGD 05-04-2019

‘Luchtvaardeskundige’ Joost van Doesburg liet namens de pilotenvakbond VNV nog geen week geleden weten dat ‘TUI-piloten nog steeds met een gerust hart het vliegtuig besturen’, en dat het aan de grond houden van vliegtuigen gebaseerd is op emoties en onderbuikgevoelens. Deze club van onderbuikluchtvaartdeskundigen met VNV-orakel Joost van Doesburg normaliter in de cockpit, presteert het om nu na koud een week het vrijwel diametraal tegenovergestelde in NOS.nl te beweren: dat het voorlopige rapport over de vlucht “ernstige twijfels” oproept met betrekking tot het certificeringsproces bij Boeing.

Van Doesburg blaatte een week geleden in het AD nog obligaat over emoties en onderbuikgevoelens terwijl hij nog geen letter gelezen had van de bevindingen van The Seattle Times. Opmerkelijk dat de nieuwe zienswijze van de VNV, een vertwijfeld blad in de wind, ineens niet meer lijkt te worden verwoord door Van Doesburg, maar blijkens anonieme zegslieden. Zou hij ziek zijn, deze Joost, door emoties en onderbuikgevoelens overmand? Ik zou overigens niet graag in een toestel kruipen waar Van Doesburg de stuurknuppel hanteert.

NOS.nl 05-04-2019

Pilotenbond: grondig onderzoek naar systeem Boeing nodig na rampen

“Ook volgens de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) mag de vliegramp met het toestel van Ethiopian Airlines niet aan de piloten toegeschreven worden. Het voorlopige rapport over de vlucht roept “ernstige twijfels” op met betrekking tot het certificeringsproces bij Boeing, laat de vereniging desgevraagd weten in een reactie.”

 

TOEGEVOEGD 10-04-2019

Als aandeelhouders roepen dat Boeing veiligheid en eerlijkheid ondergeschikt heeft gemaakt aan winstgevendheid en naar de rechter lopen, dan is er meer dan een pondje stront aan de knikker. De Nederlandse hansworsten van de luchtvaart, Van Doesburg (VNV) en Melkert (TU Delft), zouden wegens het feitelijk ontkennen van Boeing strategische keuzes als oorzaak van de crashes, de manipulatie van de veiligheidssystemen, eigenlijk ook voor de rechter moeten worden gedaagd, op zijn minst voor de morele rechter. Lees en huiver.

NOS.nl 10-04-2019

Beleggers klagen Boeing aan na crashes 737 MAX

“De aandeelhouders zeggen dat Boeing winstgevendheid en groei boven veiligheid en eerlijkheid heeft gesteld en de ware omvang van de veiligheidsproblemen van de 737 MAX verborg.”

Update 06-04-2019