SNS Bank, foppen zonder speen, da’s pas foppen

Bankcard

Foto Channel R

DOCUMENTO ARTE MAFIA – DESPOTISMO 2

 

Casa de Verão
In Salvador da Bahia, in een van de Braziliaanse filialen van Banco do Brasil loop ik binnen. Als kersverse Braziliaan in wording wil ik enkele cheques verzilveren. Voor de diverse loketten staan verschillende rijen naast elkaar die elk worden gescheiden door verchroomde paaltjes, een soort Braziliaanse Amsterdammertjes, met hangend ertussenin fraai getwijnd dikke koorden, van paaltje naar paaltje, als bij een nostalgisch uitvaartdecor.

Een geüniformeerde medewerkster in een elegant chromaatgeel mantelpakje van zomers katoen komt hooggehakt op me afstevenen en vraagt waar de bank mij mee van dienst kan zijn. Met nog een exotische waslijst aan Braziliaanse verlangens beperk ik me voorlopig tot het willen verzilveren van cheques in Reais, de Braziliaanse muntsoort. Zij maakt me duidelijk welk loket met bijbehorende lange rij daarvoor is bestemd, maar neemt me even terzijde en vraagt in gebroken Duits of ze mij een moment kan spreken. Na een lang verhaal in de baas zijn tijd komt de mooi ogende aap uit de mouw van het gele mantelpakje.

Of we elkaars telefoonnummer kunnen uitwisselen, ze wil haar Duits beter onder de knie krijgen. Reeds dezelfde avond belt de klantvriendelijke bankemployee me op en nodigt me uit het weekend met haar door te brengen in haar Casa de Verão, haar weekendhuis aan zee. Ik begrijp dat ze het Duits vrij snel onder de knie wil krijgen, en ontdek dat wat de bancaire dienstverlening betreft het in Brazilië er heel anders aan toegaat. Meer menselijke maat bedenk ik met een euforische glimlach, en denk ineens aan een heel andere type bank. Hoe anders is het in Nederland gesteld met de dienstverlening.

Zelfredzaamheid Intussen maakt de SNS Bank in het kader van een betere dienstverlening al zijn filialen geldvrij (AD, 12 juli 2009). Fopspenen zonder speen, da’s pas foppen. Wielrenners zonder wiel, chirurgen zonder mes (eindelijk) en banken zonder geld. Sinds de oprichting van de eerste Nederlandse spaarbanken in 1817 staat de zelfredzaamheid bij de SNS Bank centraal (Wikipedia), en we moeten eerlijk zijn, de bank houdt woord.

Vanaf volgende week moeten bejaarden in rollators op militaire rupsbanden en met metersdikke steunzolen zich omhoog wurmen om bij de pinautomaat te komen voor een briefje van 10. Alleen daarvan zou je al het syndroom van Gilles de la Tourette kunnen krijgen. Geld storten is er al helemaal niet meer bij. We zeiden het al, eigentijdse zelfredzaamheid sinds 1817.

In 2006 kreeg de bank nog een prijsje aangereikt door de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad. De Raad had blijkbaar geen heldere kijk op zaken, want gedwongen door de publieke opinie in het kader van woekerpolissen (uiteraard ook afgesloten bij chronisch zieken en gehandicapten) moest SNS Reaal polishouders in totaal voor zo’n 320 mln euro tegemoetkomen. Van dit bedrag werd 52,5 mln gereserveerd voor klanten in schrijnende situaties (Het Financieele Dagblad, 25 maart 2009).

Nu is het voor bejaarden noodzaak weer de ouwe kous op te zoeken die ligt achter de doos van de schoenenwinkel die geen schoenen meer verkoopt. Ook het geldpapier kan vanaf volgende week weer ‘veilig’ worden opgeborgen in de asla van de potkachel, in de monddroge waterbakjes van de bejaardenhuisradiator, of in de nog lege urn die eenzaam wacht op terminale as.

‘Dát is een opluchting zeg, eindelijk dat vermaledijde geld de deur uit’, zo hoor je de verlichte bankbaronnen denken. Geld is maar niks, het stinkt, is onhygiënisch en is alleen voor eigen glorie en ter verrijking van de eigen bankrekening bruikbaar. Daar hebben we geen geldbuidel aan de riem van aangekoekt buikvet meer voor nodig. De winst die we al eeuwen maken steken we als Bijbelse woekeraars nu elektronisch in eigen zak. Heel gemakkelijk, koud kunstje, zeker als de verbeten waakhond Neelie Kroes, Eurocommissaris voor Mededinging even niet oplet en haar scheef gespierde mond gesloten houdt. Het dure geld voor architectonisch fraaie hoofdkantoren hebben de baronnen zeker niet uit eigen zak betaald, daar hebben kleine spaarders jarenlang aan bijgedragen of zijn met polissen uitgemolken totdat ze de SNS en andere Q-koorts kregen.

Vertrouwen Astrologische wordt bezit en geld verbonden aan het aardeteken Taurus (Stier), aan de planeet Venus als Heer van Taurus, en aan Huis 2, het astrologische huis van Taurus. ‘Vertrouwen’ is de leidende factor binnen Taurus/Venus/Tweede Huis. Bankiers en banken werden al door astroloog Th.J.J. Ram (1884-1961), terecht gesitueerd binnen de keten Taurus/Venus/2 en verbonden met het begrip ‘vertrouwen’. Het verleende vertrouwen kan overigens voor hetzelfde geld terecht zijn of onterecht.

Fiduciair geld is dan ook volledig gebaseerd op vertrouwen. Ondanks een tekort aan dekking door goudreserves, garandeert de bank bij fiduciair geld dat er goederen en diensten mee kunnen worden gekocht. We weten nu dat de kracht van het fiduciaire geld na het echec van de economische crisis nog te weinig was om er IJslands korstmos van te kopen, laat staan er een droge boterham mee te kunnen beleggen. De opperstalmeester die nationaal een bevroren oogje in het bancaire zeil hield was de belegen president Nout Wellink van De Nederlandse Bank. Deze gammele opvolger van het fenomeen, de meervoudig onderscheiden Wim Duisenberg, zat tussen zondagse kredietprietpraat in Buitenhof in te slapen in zijn eigen arrogante torentje, en… blééf doorslapen. De bijziende commissarissen, belast met het toezicht op De Nederlandse Bank als toezichthouder van banken, zaten níet te slapen, maar lagen volledig in coma.

Het Financieele Dagblad meldde:

Dovemansoren (…) Wellink en veel van zijn collega-centrale bankiers valt te verwijten dat zij tal van signalen en waarschuwingen hebben genegeerd. De auteurs noemen als voorbeeld Yale-hoogleraar Robert Shiller, superbelegger Warren Buffett, voorzitter David Walker van de Amerikaanse Rekenkamer, en de Nederlandse topaccountant Jules Muis. Op internet circuleert een brief uit 1995 (!) waarin Wellinks collega De Swaan (toen directeur bij DNB, later verkast naar ABN Amro) de bankdirecties waarschuwde dat de bovenmatige risico’s van financiële derivaten zelfs het voorbestaan van hun instellingen konden bedreigen. Ondanks deze profetische brief werkte Wellink als bankpresident in 1997, 2002 en 2003 juist mee aan invoering van soepeler regels door minister Zalm, zo berichtte NRC onlangs, regels die het parlement overigens zonder discussie heeft laten passeren. (Het Financieele Dagblad 10-07-2009: Wellink moet aftreden’, door de onderzoeksjournalisten Marcel Metze – auteur van bestseller De geur van geld, en Adriaan Meij, directeur van AME Research).

Met het initiatief van de SNS Bank stevenen we verder af op een geplastificeerde samenleving. Virtuele liefde, starende bruidsboeketten bij het tankstation, een postorder masturbatiepompje met digitaal terugslagklepje, euthanasie per internet, Bol.com boeken die niet gelezen worden bestemd voor mensen die zich verschansen in hun huisgemaakt pantser, plastic geraniums die zichzelf afstoffen en onbemande huisartsenposten per sms.

Tijdens de winter van 1979 werd Noord Nederland van de wereld afgesneden door sneeuwduinen en bijgevolg van elektriciteit verstoken. De pompen van de cv-ketels vielen daardoor uit. De huizen hadden geen schoorsteen meer, het kampvuur kon het beste op de salontafel worden aangestoken, maar waarmee? Het woord lucifer was al bijna uit de dikke Van Dale geschrapt. Het is als aan de kassa in de supermarkt. Als een chip de kuren krijgt of ongesteld wordt, kan niemand meer uitrekenen hoeveel 36,95 + 67,50 is. Het is te hopen dat er een Mexicaanse griep uit Azië komt overwaaien die alle digitale bankbaronnen het lachen doet vergaan.

Dat zou nog eens foppen zijn.

 

_________________________________________
Relevante artikelen die deel uitmaken van de serie
DOCUMENTO ARTE MAFIA – DESPOTISMO

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen: Wij zijn er niet voor de burger, wij zijn niet Alex Brenninkmeijer!
Van Gogh Museum: Aardappeleters in Nigeriaanse Shell oliesaus
De Bernhard-bias van Soestdijk
SNS Bank – De vileine Timmermannen van de SNS
De Kunsten & de Rabotorens van Babel
De ´Fair trade´-jongens van Panama
De Wurger van de NS
Het Mitros-huwelijk van mr. Henk Peter Kip en freule Margreet van Breunissen
AIVD-NSA: tussen mondholte en anus
KLM-flatulentie en gemodificeerd draaikontenvlees
Criminologie en het nature-nurture-debat
República Banana Holandesa
SNS Bank, foppen zonder speen, da’s pas foppen
500 jaar kabinetten-Calvijn I, II en III

Mediumistic Journalism, paranormale onderzoeksjournalistiek, bevat tevens de series

DOCUMENTO ARTE MAFIA – MEDICO
DOCUMENTO ARTE MAFIA – JUSTICIA
DOCUMENTO ARTE MAFIA – QUIMICO
DOCUMENTO ARTE MAFIA – DESPOTISMO

DOCUMENTO ARTE PARANORMAL – CURA
DOCUMENTO ARTE PARANORMAL – PASADO & FUTURO
DOCUMENTO ARTE PARANORMAL – REENCARNACION
DOCUMENTO ARTE PARANORMAL – ARTE POR ARTE

 

Update 04-01-2018