Van Gogh Museum: Aardappeleters in Nigeriaanse Shell oliesaus

VanGoghShell

Foto (detail): Wikipedia / Coat of Many Colours / F. lamiot

DOCUMENTO ARTE MAFIA – DESPOTISMO 13

 

Je zou toch maar Vincent van Gogh heten, al een tijdje zijn overleden na een turbulent leven als priester-kunstenaar, en vanuit de ongeverfde hemel neerkijkend hoe aan het Amsterdamse Museumplein je naam door het Van Gogh Museum, een culturele hoerenkeet, besmeurd wordt door een van de in Nederland geïmporteerde museumdirecteuren, Axel Rüger, die maatschappelijk besmette en bedenkelijke sponsoren blijkt te hebben ingelijfd.

Door het culturele elan van zakelijke snit kunnen straks De Aardappeleters op placemats en posters worden afgebeeld, desnoods in reliëf als we de enthousiaste zakenjongens van het Van Gogh Museum moeten geloven. Waarom niet ook kopieën van Van Gogh laten maken, met de mond of voet geschilderd door gehandicapten zonder armen: het sociale aspect van het museum al etalerend. Sociale bewogenheid als publicitair contrast met gesjeesde profilers van het museum die nauwlettend toezien of er geen foute Marokkanen met een kleurtje van het type Jaouad, naar binnen zouden kunnen glippen (de Volkskrant).

Zou Axel Rüger tijdens zijn opleiding soms stage hebben gelopen in het Turkije van dictator Erdogan?

Ik kan me niet herinneren door geronselde profilers van een museum waar ter wereld ooit geballoteerd te zijn om me te verantwoorden over motief van een museumbezoek. In een eerste mail aan het museum waarin ik mijn afschuw wilde kenbaar maken, verstuurd op 12 augustus 2017 met als titel Shame on you, berichtte ik:

 

Geachte bestuurlijke regenten,

Gaarne zou ik als voormalig bestuurslid Groninger Museum het Van Gogh Museum willen bezoeken. Vanuit Jerez de la Frontera, Spanje wel te verstaan, mijn huidige woonplaats.

Het probleem is echter dat ik mij ernstig zorgen maak over het verantwoording moeten afleggen aan gesjeesde profilers over het motief van mijn bezoek. Ik vermoed dat ik eveneens niet voor rede vatbaar zou zijn een gesprek te voeren dat aan opgelegde kwalificaties van het museum zou moeten voldoen. De reden voor een bezoek aan een museum laat zich raden, zoals dat ook het geval is als ik de parfumerieafdeling van de Bijenkorf bezoek, McDonalds of het herentoilet van de Balie. Bij de Balie zou ik desgevraagd antwoorden: ik moet ernstig schijten, de druk is aanzienlijk, want ik ben zojuist geballoteerd door het Van Gogh Museum die slechts mij de weg wilde wijzen.

Van Gogh zou zich omdraaien in zijn graf, wegens hypocrisie, en eveneens voor het opzetten van een goedkope kaskraker over vermeende waanzin en een pistooltje dat eeuwen in de grond heeft gelegen. Frans Haks zou roepen: ´Fuck you Van Gogh Museum´ en ´shame on you´.

Martien Verstraaten
Mediumistic journalism

Jerez de la Frontera

 

Het museum antwoordde op mijn bericht met:

 

Geachte heer Verstraaten,

Bedankt voor uw mail.
Het museum ontvangt bijna 8000 bezoekers per dag en we zijn er heel trots op dat we dagelijks gemiddeld 100 nationaliteiten mogen verwelkomen.

Wij faciliteren graag en voor iedereen een optimaal en gastvrij bezoek aan ons museum.

Ons statement over dit voorval kunt u vinden op onze website https://www.vangoghmuseum.nl/nl/nieuws-en-pers/persberichten/statement-voorval-4-augustus-2016

Met vriendelijke groeten,

Van Gogh Museum

 

De kwaliteit van het statement van het Van Gogh Museum, zie bovenstaande link, een opgepoetst nietszeggend lulverhaal, zou nog het beste vergeleken kunnen worden met de verklaringen van de woordvoerder van de maatschappelijk bengelende ex VVD-voorzitter Hennie Keizer nadat hij door DSB-sloper Pieter Lakeman in zijn nek werd gebeten.

Directeuren van nationale musea hoeven niet per se van eigen bodem te zijn, museaal talent is internationaal, en na een succesvol en talentvol vorig leven kan het reïncarnatieve bedje van de entiteit overal op de wereld komen te staan. De violiste Min-Jin Kym, op zevenjarige leeftijd al een wonderkind, incarneerde in Zuid-Korea, niet bepaald een land waar Stradivariusviolen spontaan uit plaatselijke Samsungplantsoenen spruiten, om vervolgens naar Engeland te verhuizen.

Niets mis overigens met buitenlandse museumdirecteuren, maar alles mis met een buitenlandse museumdirecteur van Duitse bloede die specifiek wordt aangetrokken, zo moet geconcludeerd worden, om blijkbaar een beleid te voeren waardoor de erfenis van Vincent van Gogh – zijn gedachtegoed – wordt verkwanseld, vercommercialiseerd, van Hyundai Ioniq Electric voertuigen die ‘in de geest’ met een Van Gogh-sausje (Zonnebloemen en Amandelbloesem) werden bedropen tot en met een musical over Van Gogh en Heineken bierflesjes welke een fleurig condoom over zich heengetrokken kregen. Allemaal ‘in de geest’ van Van Gogh. Hoe geschift wilt u het hebben.

Waarom niet ook de Hema als sponsor ingelijfd die vervolgens worstenbroodjes kan bakken in de vorm van een afgesneden oor, of de chocolade remake van een Lefaucheux à broche-pistool ter hand nemen waarmee Van Gogh een poging tot zelfmoord zou hebben ondernomen en dat 50 tot 80 jaar achter de oven van een waanzinnige Franse bakker in Auvers had gelegen. Hema zou naar beide opties zeker oren hebben.

Wie Van Gogh kent weet dat zijn wereld overal om ons heen is, behalve dan in het Van Gogh Museum.

Lieve Vincent van Gogh, wat vreselijk dat er zo met je gesold wordt. Als overledene heb je weinig verweer, dat weet ik als medium ook wel. Zelfs je familie, nazaten in de lijn van broer Theo, zoals Vincent Willem van Gogh, lieten en laten zich walgelijk vanwege hun naam achter een karretje spannen, als ‘ambassadeur’, een soort operette-ceremoniemeester to the Board.

Maar de postmortale gifbeker is nog niet helemaal leeg Vincent. Je kent inmiddels de jongens van het museum wel die jouw nalatenschap bestieren als ware het de winkelinventaris van Blokker of Action. Naast Hyundai zijn er natuurlijk meer sponsors actief om jouw werk zoals zij dat zien, te promoten. De Koninklijke Shell, je weet het, houden erg veel van jou, en nog meer van wat het in het laadje brengt. Deze kunstminnende reus, waar Kok eens een vinger in de bruine pap had, hield in Nigeria als een Joseph Beuys, maar dan echt anders, met vet en olie milieuperformances waar de Nigeriaanse honden geen brood van lustten. Kijk maar eens op mijn site wat ik over Shell berichtte onder O reinste der schepselen.

Shell koopt corruptie-vervolging af met 48,5 miljoen dollar. Transparancy International becijfert dat het Nederlands bedrijfsleven voor minimaal 10 miljard in het buitenland aan smeergelden betaalt. Shit loont, zeker als geacht wordt dat niemand er iets van mag zeggen. De supermarkt calculeert diefstal in, en multinationals calculeren het fiscaal tegen de lamp lopen en de gevolgen van corruptie ook in. Als je af en toe 48,5 miljoen, een peulenschilletje voor Shell, aan boetes moet ophoesten in een ‘slecht jaar’, maar je glipt tussen de mazen van het net door in 10 opvolgende jaren als bijvoorbeeld Neelie Kroes even niet keek, dan heb je een nette zakcent. En daar gaat het onze ‘vrinden’ om.

En het waarom, de voorbeeldige motivaties van sponsors als Shell, Heineken, Hyundai, Dümmen Orange staan allemaal op de site van het museum dat naar jou vernoemd is. Je zult geroerd zijn en tranen in je ogen zullen je deel zijn, zo onbaatzuchtig, zo de kunsten dienend.

Lieve Vincent, dat het stonk binnen het museum wist ik als medium al jaren, om de zoveel tijd kwam er een ordinaire scheet in het nieuws, maar bij gebrek aan tijd ging ik niet dieper op de materie in. De Shell-affaire was na de Marokkaan-affaire de trigger waardoor ik mijn antennes eens op Museumplein 6 richtte. Als je het nog niet mocht weten Vincent, laat ik dan dit zeggen als medium, de mannen van het museum hoereren met je dat wil je niet weten, je wordt voor bier en allerhande gebruikt. Lees de website maar eens als je tijd hebt Vincent, en je weet gelijk hoe het daar gaat, en het einde is nog lang niet in zicht. Vincent, ik ga weer even verder met het artikel, als je wilt kun je gewoon meelezen.

Naar aanleiding van het Shell-protest waarbij vrouwen van Fossil Free Culture NL op instigatie van het museum werden opgepakt omdat er anderhalve druppel melasse op de keurige museumvloer terechtkwam, stuurde ik hernieuwd een mail naar het museum. Als voormalig lid van het Algemeen Bestuur van het Groninger Museum namens de Culturele Raad Groningen had ik andere museumbestuurders gekend dan Axel Rüger die eens in FD liet optekenen: Ik word alleen niet zo door gevoel gedreven.’De melassepolitie optrommelen, een daad van onvermogen, zou onder voormalig museumdirecteur Frans Haks nooit hebben kunnen plaatsvinden. Reden mijn visie per mail kenbaar te maken en te overwegen eindelijk eens een column er aan te wijden.

 

Geachte bestuurlijke regenten,

Gaarne zou ik, nog steeds als voormalig bestuurslid Groninger Museum, het Van Gogh Museum willen sponsoren naast of in plaats van vuilspuiter SHELL die meer dan heel wat op zijn geweten heeft.

Vincent van Gogh, de beeldende missionaris die met verf en kwast zijn religie borstelde, zou mij als internationaal medium hebben kunnen laten weten dat de bende van opportunistische regenten van het Van Gogh Museum zijn naam misbruikt, zijn naam onteert, uit de geest van Vincent opereert.

Tijd om spoedig een column of essay aan dit museum te wijden.

Martien Verstraaten
Mediumistic journalism

Jerez de la Frontera

 

Het antwoord, museaal gezien verwoord door een blond niemendalletje, MSc Persuasive Communication aan de UvA, en die zich op Facebook 9 oktober 2015  laat zien als een gepassioneerde voorvechtster van Burger King-producten en bediening, wil ik de lezer niet onthouden. Wellicht ook een idee voor sponsoring: Chili Cheese Burgers gebakken in Van Gogh-zonnebloemolie.

 

Beste Martien,

Hartelijk dank voor je bericht. Onze directeur, Axel Rüger, heeft gisteren een statement uitgegeven met betrekking tot het Shell protest van afgelopen vrijdag. Deze is terug te vinden op Twitter: https://twitter.com/vangoghmuseum/status/863760048119566336

Met vriendelijke groet,

Amber Honing
Jr Adviseur Digitaal

 

Juffrouw Honing, die namens Axel Rüger, de zelfgekroonde Duitse Van Gogh-keizer sprak, liet ik wegens haar amicale toonzetting weten mij niet te kunnen herinneren ooit eerder met haar de liefde te hebben bedreven. Als docent en opleider schroomde ik niet een didactische vingerwijzing te plaatsen.

 

Geachte mevrouw Honing,

Het zou van enige communicatieve vaardigheden getuigen wanneer u als modale Burger King-bezoeker met een blonde passie voor Chili Cheese Burgers een voormalige museumbestuurder niet zou tutoyeren. Ik ken u niet, en bij mijn weten hebben we tot op heden nimmer het bed gedeeld.
Ook het ‘hartelijk dank’ in de aanloop van uw bericht geeft een verkeerd signaal, kan binnen de thematiek zelfs als sarcasme worden opgevat, en doet vrezen dat u de MSc aan de UvA met de hakken over de sloot moet hebben afgerond.

Verder is het verbazingwekkend dat een jongedame van een relatief jong bouwjaar zich encanailleert met een organisatie die zich laat sponseren door bedrijven die internationaal gezien het schaamrood op de kaken moeten hebben staan. U moet zich schamen.

Martien Verstraaten
Mediumistic journalism

Jerez de la Frontera

 

Aan de vruchten kent men de boom, en aan het gedrag op de werkvloer, juffer Honing als adviseur digitaal in dit geval, kent men de bestuurlijke top, kent men de Raad van Toezicht met belegen hockeyers die zelf het hertje van Han van Meegeren in de gang hebben hangen, en kent men zelfs de verantwoordelijke hoofdambtenaren die op 21 juli 1962 onder KVP´er Jo Cals, Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, namens de staat der Nederlanden de overeenkomst tekenden met de Vincent van Gogh Stichting. Zo boven zo beneden, en zo wordt het spel historisch gespeeld. Duidelijk is dat de energie van bijvoorbeeld vliegtuigbouwer William E. Boeing na een kleine eeuw nog steeds in The Boeing Company zit. Hetzelfde verhaal geldt voor Shell, maar ook voor de kwalijke modificerende zaadveredelaars Syngenta en Monsanto waar een van de sponsors van het Van Gogh Museum, bloemveredelaar Dümmen Orange, indirect lijnen mee had en heeft (Financieel Dagblad).

Het panische en disproportionele verweer van Axel Rüger tegen de Shell melasse-performance was als koortslip slechts symptoom van een incorporerend virus dat al tijden in het Van Gogh Museum rondwaart. Axel Rüger, zo moeten we stellen, is geen museumdirecteur maar een veredelde marskramer die de ene week met opgepoetste zwerfkeien langs deuren gaat, en de andere week garen en band of kunstige kitsch aan de man wil brengen. Met sponsoring kan men zijn nek breken. Zowel bedrijven als organisaties blijken menigmaal schandelijke contacten te hebben of te hebben gehad, zeker met beleggen. Het ABP weet dat als geen ander, zeker nadat bekend werd dat het nationale pensioenfonds voor 1,1 miljard geïnvesteerd had in de wapenindustrie, een sector waar kernbommen en fragmentatiebommen het levenslicht zien.

Hart hebben voor een zaak, een natuurlijk ingrediënt bij Vincent van Gogh, en waarmee gepassioneerde museumdirecteuren van Sandberg tot Fuchs waren begiftigd, is een ander hoofdstuk, voor het Van Gogh Museum vooralsnog een onhaalbare kaart.

 

_________________________________________
Relevante artikelen die deel uitmaken van de serie
DOCUMENTO ARTE MAFIA – DESPOTISMO

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen: Wij zijn er niet voor de burger, wij zijn niet Alex Brenninkmeijer!
Van Gogh Museum: Aardappeleters in Nigeriaanse Shell oliesaus
De Bernhard-bias van Soestdijk
SNS Bank – De vileine Timmermannen van de SNS
De Kunsten & de Rabotorens van Babel
De ´Fair trade´-jongens van Panama
De Wurger van de NS
Het Mitros-huwelijk van mr. Henk Peter Kip en freule Margreet van Breunissen
AIVD-NSA: tussen mondholte en anus
KLM-flatulentie en gemodificeerd draaikontenvlees
Criminologie en het nature-nurture-debat
República Banana Holandesa
SNS Bank, foppen zonder speen, da’s pas foppen
500 jaar kabinetten-Calvijn I, II en III

Mediumistic Journalism, paranormale onderzoeksjournalistiek, bevat tevens de series

DOCUMENTO ARTE MAFIA – MEDICO
DOCUMENTO ARTE MAFIA – JUSTICIA
DOCUMENTO ARTE MAFIA – QUIMICO
DOCUMENTO ARTE MAFIA – DESPOTISMO

DOCUMENTO ARTE PARANORMAL – CURA
DOCUMENTO ARTE PARANORMAL – PASADO & FUTURO
DOCUMENTO ARTE PARANORMAL – REENCARNACION
DOCUMENTO ARTE PARANORMAL – ARTE POR ARTE

_________________________________________________

 

TOEGEVOEGD 17-05-2017

FOLLOW THE MONEY 16-05-2017

Shell financierde Rotterdamse professor voor onderzoek in de lobby voor belastingverlaging

“Volgens het rapport van de RSM is de sponsoring van het Van Gogh Museum door Shell ‘een voorbeeld van hoe de Top 100 concernhoofdkantoren bijdragen aan de sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkeling van Nederland.”

“Volgens een initiatiefnemer van Fossil Free Culture ‘creëert Shell de illusie dat het bedrijf op een positieve wijze bijdraagt aan de samenleving — terwijl ze in werkelijkheid klimaatverandering veroorzaakt.’”

 

TOEGEVOEGD 18-05-2017 (Over de innige banden met Shell)

FOLLOW THE MONEY 18-05-2017

Shell kon belastingwensen legitimeren dankzij ‘wetenschap op bestelling’

“De onafhankelijkheid van de Rotterdam School of Management staat ter discussie vanwege haar innige banden met Shell. Zonder het te vermelden financierde het olie- en gasbedrijf een onderzoek van managementprofessor Henk Volberda. Zijn werk legitimeerde vervolgens een omstreden belastingverlaging, een wens van ex-Shell CEO Jeroen van der Veer.”

 

TOEGEVOEGD 09-06-2018

Paranormaal Mediumistic Journalism staat niet alleen in zijn scherpe kritiek op het Van Gogh Museum. Kunstenaarscollectief Fossil Free Culture NL belichtte opnieuw, ditmaal in een geslaagde 35-man sterke ‘performance’, de vermaledijde samenwerking van het museum met Shell, een van hun sponsoren die de wereld naar de kloten helpt.

NOS.NL

Klimaatactivisten protesteren tegen Shell in Van Gogh Museum

“Een groep van zo’n 35 demonstranten rolde spandoeken uit in het trappenhuis waaruit een twaalf meter lange tekst ontstond met de woorden ‘end the fossil fuel era now’. Ook werd een manifest voorgelezen.”

 

 

Update 03-04-2018

__________________________________________________________________________________

© MARTIEN VERSTRAATEN
Psychic & mediumistic healer. Past life regression therapist.
Into practice since 1985 (Holland, Curaçao, Brazil, Spain).

Mediumistic journalist. Author.

Formerly professor of visual arts
HAN University of Applied Sciences,
Department of Visual Arts, Nijmegen, Holland.

Formerly professor of visual arts & metaphysical methodology
NHL University of Applied Science
Formerly Faculty of Education of the Leeuwarden Polytechnic,
Department of Visual Arts, Groningen/Leeuwarden, Holland.

Formerly governor of art and culture
Member of the board for Cultural Advice of the County of Groningen
Groningen, Holland
Member of the general board of the Groninger Museum
Groningen, Holland

_______________________________________________


DESTINATIONS
– Laboratory for Intuitive Intelligence
Spain – Holland – Curaçao – Brazil
CONSULTORIO PARANORMAL ANDALUCÍA
Jerez de la Frontera, Cádiz, Spain

www.martienverstraaten.com